Buiten | Binnen: Dora Dolz

In de serie Buiten / Binnen worden kunstenaars uitgelicht van wie we werk in de collectie hebben én waarvan er werk in de openbare ruimte van Rotterdam is.

Fauteuils van Dora Dolz, 2009
1.50 m x 1.50 m per stuk
Locatie: s-Gravendijkwal 93, Rotterdam

Op woensdag 2 december 2009 werden twee Fauteuils van Dora Dolz onthuld op de ‘s-Gravendijkwal. Daar ligt, bij de kruising met de Mathenesserlaan, een onopvallend minipleintje, tussen allerlei verkeersbanen en fietspaden. De plaatselijke bewonersorganisatie B.O.O.G. had behoefte aan een positief tegenwicht tegen de verkeersoverlast, schimmige horeca en verslaafdenproblematiek in de buurt. Ze klopten aan bij het CBK nadat ze contact hadden gehad met de kunstenaar Dora Dolz, die helaas nog voor de plaatsing van de Fauteuils overleed. Het plan was om op dit gekke pleintje twee felgekleurde stoelen van Dolz te plaatsen, die uitnodigen tot een dialoog. Het kunstwerk symboliseert de hoop op een overkapping van het tunneltraject, waar de bewoners zich voor inzetten. Hierdoor zal er mogelijk een verblijfsplek met groen ontstaan.

(bron: http://www.bkor.nl/kunstwerken/fauteuils/)

 

In de Kunstuitleen

Dora Dolz

Locatie: Kunstuitleen Rotterdam
Bekijk haar werk in de online catalogus

Dora Dolz (Barcelona, 1941 – Rotterdam, 2008) maakte sinds eind jaren zeventig kleurrijke, monumentale keramieken vazen en meubilair. Ze verwerkte waaiervormen, fruit en schelpvormen in haar werk. Alle details van haar keramieken objecten bakte ze apart, waarna ze ze in elkaar zette. In 1993 ontving Dora Dolz de Judith Leyster Prijs; een belangrijke, tweejaarlijkse prijs voor vrouwelijke kunstenaars.

FacebookFacebook
instagraminstagram

Korte artikelen over kunstenaars uit onze collectie: