ART Rotterdam: 6 tips van directeur Fons Hof

In de serie Work Art | Play Art komt de rijke collectie van Kunstuitleen Rotterdam steeds op een verrassende manier voor het voetlicht. Interieurstylist Patrick Kooiman gaat iedere maand voor ons op pad om een item te maken. Deze maand interviewt hij Fons Hof, directeur van ART Rotterdam.

ART ROTTERDAM – 6 PRAKTISCHE TIPS VAN DIRECTEUR FONS HOF

Het is weer zo ver! Van 8 tot en met 11 februari 2018 is het tijd voor Art Rotterdam – dé toegankelijke kunstbeurs waar je je hart kunt ophalen aan het werk van jonge en vernieuwende kunstenaars. Speciaal voor Work Art | Play Art deelt directeur Fons Hof zijn zes belangrijkste tips voor iedereen die zelf kunst wil gaan ontdekken in de Van Nellefabriek.

1 – Art Rotterdam is voor iedereen
“Of je nu een beginnende verzamelaar of doorgewinterde kunstliefhebber, Art Rotterdam heeft echt voor elk wat wils. We zitten in de Van Nellefabriek, een locatie die véél ruimer is dan de cruiseterminal waar we ooit begonnen. Al die ruimte geeft ons de mogelijkheid flink uit te pakken met Art Rotterdam. Met name de videoprojecties komen nu fantastisch uit. Projections is het hart van de beurs geworden, mensen komen van heinde en verre om die te zien. Beginners zou ik zeker aanraden hun licht op te steken bij de presentatie van Ontroerend Goed, waar je in een paar eenvoudige stappen leert hoe je al vanaf een paar honderd euro kunst kan gaan verzamelen. Is je liefde voor de kunst wat meer gevorderd, dan weet ik zeker dat je Commonities van curator Lorenzo Benedetti op prijs zal stellen. Hij zet telkens twee stands van galeriehouders tegen elkaar, zodat heel verschillende kunstwerken op een bijna poëtische manier samen een nieuw verhaal gaan vertellen. Het is een beetje als Rudi Fuchs in zijn begintijd!”

2 – Kunst koop je bij Art Rotterdam
“Bij Art Rotterdam kun je werken kopen van een paar honderd euro tot zo’n 10.000 euro. Daarmee is onze beurs in vergelijking met andere beurzen heel toegankelijk. Ik kan me heel goed voorstellen dat kunst kopen de eerste keer heel spannend is. Als je 600 euro uitgeeft voor een kunstwerk, dan is dat ongeveer evenveel als een televisie. En die koop je ook niet zomaar! Zelf koop ik ook nog weleens wat op Art Rotterdam. Zo schafte in ik vorig jaar een werk aan van Catherine Biocca. Haar werk is lekker uitgesproken, daar houd ik van. Ik houd van vrijheid in kunst, onvoorspelbaarheid ook. Als kunst heel geëngageerd wordt, haak ik af. Maar goed, dat is voor iedereen natuurlijk heel persoonlijk. Ik zou je sowieso aanraden om lekker rond te gaan struinen, kunst te ontdekken en de namen op te schrijven van de werken die je aanspreken. Zoek de kunstenaars online op, daarmee ontwikkel je je in de loop van de tijd je eigen smaak.”

3 – Ga eens naar een galerie
“Je zou denken dat galeries geen toevoegde waarde meer hebben nu kunstkopers via internet direct contact kunnen zoeken met de kunstenaars. Maar de echt goede kunstenaars zitten er helemaal niet op te wachten op het inpakken en verzenden van online bestellingen. Die willen juist tentoonstellingen bij kunstgaleries om hun werk aan een breed publiek te tonen. Galeriehouders spelen nog altijd een belangrijke rol, ook voor klanten. Het culturele bewustzijn is de laatste jaren enorm gegroeid. Onze wens om ons te omringen door kunst is groter dan ooit.”

4 – Begin met kleine shotjes
“Mijn liefde voor de kunst kwam van mijn vader. Hij kocht vaak 19e-eeuwse werken op veilingen en ik ging graag met hem mee. Toen ik eind jaren ‘80 op mezelf ging wonen, kon ik nog geen kunst betalen. En dus haalde ik mijn eerste werk bij de kunstuitleen. In diezelfde tijd ging het IJzeren Gordijn open en reisde ik samen met een studievriend naar Polen om voor kunstenaars daar een markt te vinden in het westen. Dat was een avontuurlijke tijd, Polen heette niet voor niks het Wilde Oosten! Voor mij werd kunst langzaam een verslaving die begon met kleine shotjes. Samen met een vriend richtte ik een kunstgalerie op die we lange tijd met succes konden runnen. Zo zie je maar, kunst kan tot mooie dingen kan leiden. En ook al wordt niet iedereen galeriehouder, toch hebben van die typisch Nederlandse fenomenen als de kunstuitleen en de kunstkoopregeling ervoor gezorgd dat we hier veel vaker kunst in huis hebben dan in de rest van Europa. Art Rotterdam is een mooie volgende stap als je een verzameling wilt beginnen.

5 – Ontdek je plekje
“Natuurlijk moet je wel enigszins kijken of een werk dat je wilt kopen, past in de ruimte waar je het wil hangen. Toen ik zelf nog galeriehouder was, raadde ik mensen altijd aan om op de muur het formaat met kranten af te plakken. Maar uiteindelijk moet je natuurlijk alleen kunst kopen die je echt goed vindt. Je interieur verandert in de loop van de jaren – maar goede kunst blijft je hele leven bij je. Bij ons in de woonkamer hangt een gigantisch werk. Ik kocht het toen we nog heel klein in Amsterdam woonden. Toen dacht ik vaak, wat moet ik ermee? Maar nu past het perfect.”

 6 – Maar wacht, er is meer!
“Art Rotterdam is onderdeel van Art Rotterdam Week, een fantastisch vierdaags festival op diverse locaties in de stad. Houd je van fotografie, dan zou ik zeker eens gaan kijken bij Haute Photographie. En liefhebbers van design kunnen hun hart ophalen in het Haka-gebouw, de nieuwe locatie van Object Rotterdam. Zo maak je je bezoek aan Art Rotterdam helemaal compleet.”

De drie favoriete werken van Fons Hof bij Kunstuitleen Rotterdam 

#1Stacii Samidin – Societies
“Lekkere rauwe, real life fotografie uit Afrika”

#2

Bas Meerman – Kleine portretten
“Bas Meerman blijft toch een bijzondere kunstenaar met een geheel eigen beeldtaal. Onterecht een beetje in de vergetelheid geraakt!”

#3

Otto Snoek – Hometown (supporterstribune)
“Geweldige foto van deze voor mij onbekende kunstenaar. Humor, tragiek en heldendom verenigd in dit unieke beeld”

ART ROTTERDAM | 8 t/m 11 FEBRUARI 2018 | MEER INFO:
WWW.ARTROTTERDAM.NL


Lees dit interview ook terug op het designblog van Patrick Interiorator. Lees ook de andere interviews met Stacii Samidin, Esther Kokmeijer, Man met Bril Koffie of met Wim, onze kunsttransporteur.

FacebookFacebook
instagraminstagram

Korte artikelen over kunstenaars uit onze collectie: