Tekenen als therapie – interview met Kay Hessels

Het is een vrijdag in september en voormalig stadstekenaar Kay Hessels komt de expo van de Kunstuitleen binnenwandelen met zijn gitaar. Een kleurrijke verschijning geboren en getogen in Vlaardingen. We interviewen hem naar aanleiding van de vijf kunstwerken die we onlangs van hem aankochten. Prachtige perfect gedetailleerde illustraties met pen.

Het eerste dat me opvalt is de gitaar die je meebrengt. Speel je ook gitaar?
”Ja, maar ik ben eigenlijk drumleraar. Naast kunst maak ik dus ook muziek. Ik denk dat het allemaal wel heel veel met elkaar te maken heeft. Het is voor mij een vorm van expressie. Met muziek maak ik composities en ritmes en dat zie je ook terug in mijn tekeningen. Volgend jaar hoop ik echt goede solo’s te kunnen spelen waarin ik al mijn gevoel kan leggen. Dat kan ik supergoed combineren met kunst.”

Hoe lang ben je nu bezig met tekenen?
”Zo’n vijf jaar ben ik bijna iedere dag aan het tekenen.  Op een dag dacht ik dit wil ik doen en vanaf toen ben ik er vol voor gegaan. Ik heb eigenlijk muziek gestudeerd, drummen. Nu doe ik een halve dag tekenen en een halve dag muziek maken. Dat is een mooie combinatie.”

Hoe lang doe je over een werk?
”Ik doe er gemiddeld drie weken over. Ik teken het meest met een liniaal, maar ook wel wat uit de losse pols. Ik hou van rechte lijnen erin verwerken als een machine zodat er een structuur ontstaat. Weet je trouwens wat mijn inspiratie is? Vogels. Ik ben een echte vogelfreak, een ornitoloog.”

Waar zie ik dat in terug?
”Nergens…hahaha. Ik zou heel graag een kauw willen hebben, dat is mijn favoriete vogel. Maar ja dat mag hier helemaal niet als huisdier. Het mooiste moment in mijn leven was toen ik met een kauw ging douchen, prachtig, dan gaan ze dansen. Het wapperen met die vleugels, dat heeft me zo geïnspireerd. Sindsdien ben ik 10 uur per dag bezig met kunst en muziek maken om terug te gaan naar dat gevoel.”

Wat mooi. Heb je trouwens eerder geëxposeerd?
”Ja ik was stadstekenaar in 2019 en heb regelmatig in kleine galeries geëxposeerd. Ik ben ook in Mexico geweest. Daar heb ik een hele gekke muur getekend en oja, zelfs nachtenlang in een museum getekend omdat ik te weinig tijd had. Het waren zoveel lijntjes dat ik ’s nachts door moest werken. Onder invloed van Mexicaanse energiedrankjes.”

Kay pakt zijn gitaar en begint te spelen en zo luisteren we even naar de fijne muziek die hij maakt. Als hij klaar is pakken we het interview weer op en begint hij over zijn muziek.
”Ik ben de laatste maanden op straat muziek aan het maken. Echt superleuk om te doen. Als drummer heb ik weinig opgetreden en nu ben ik volop bezig met gitaarspelen als straatmuzikant. Zeker in de coronatijd waren er weinig optredens te bezoeken dus ik merk dat mensen dit echt leuk vinden. Ik ben te vinden voor de bieb, hier op de Blaak. Kijk mijn vingers worden een beetje groen van de oxidatie van de snaren. Dan weet ik wel dat ik moet stoppen. Mijn leraar vindt dat ik niet goed genoeg ben en nog beter kan, dus ik oefen iedere dag heel veel.”

Een van je werken bevat een aantal getekende muziekinstrumenten, wat was je inspiratie daarvoor?
”Dat was eigenlijk een opdracht voor Rotterdam met muziek, maar uiteindelijk ben ik het voor mezelf gaan doen. Ik ben eigenlijk niet zo goed in opdrachten, omdat ik heel eigenwijs ben. Soms werkt dat wel met me mee, maar soms ook niet. Ik heb dit echt voor mezelf gedaan en echt niet iedereen vond het tof. Toch ging ik door en daarom vind ik het nu super bijzonder dat de werken nu onderdeel zijn van jullie collectie. Voor mij is het tekenen van deze werken een soort therapie, ik word er heel rustig van.”

In een van je werken lijkt hetalsof ik naar een molen kijk met verschillende lagen. Is dat verzonnen of gebaseerd op iets dat je kent?
”Nou toevallig links daarboven die molen zie je de laat gotische ramen van de Laurenskerk. Dat vind ik een mooi gebouw, midden in Rotterdam. Zo stop ik heel veel verschillende dingen die ik mooi vind in een tekening. Ik wil uiteindelijk altijd iets nieuws maken.”

De werken van Kay Hessels zijn te huur. Bekijk ze nu in onze expo!

 

FacebookFacebook
instagraminstagram

Bekijk werk van deze kunstenaar in de catalogus

Korte artikelen over kunstenaars uit onze collectie: