Tijd voor tijd – De trend van nu in kunst en design

Wat is het toch met tijd de laatste tijd? Het is een bijzonder thema dat de laatste jaren ontzettend veel ontwerpers en kunstenaars bezig houdt. Worden we ons bewust van de korte tijd die we doorbrengen op deze aardkloot? Willen we steeds meer leven in het moment? Of misschien zelfs een betere wereld achterlaten voor de generaties na de onze? Als dit soort prangende vragen ook bij jou spelen én je op zoek bent naar nieuwe kunst in huis, dan biedt Kunstuitleen Rotterdam uitkomst. Voor deze editie van Work Art | Play Art gaat Patrick Kooiman op zoek naar werken die alles te maken hebben met tijd – dé trend van nu in kunst en design.

Tekst: Patrick Kooiman (Interiorator)

Heb je even voor mij? Maak wat tijd voor me vrij en ik geef je graag wat voorbeelden van kunstenaars en designers die zich bezig houden met het thema ‘tijd’. Ik beloof je dat ik er niet te lang over zal doen. Tijd is geld, per slot van rekening. De eerste keer dat ik me bewust werd van tijd in design, was toen ik hoorde van The 10,000 Year Clock.  Deze klok, die op dit moment wordt gebouwd in de bergen van Texas, moet zonder menselijke tussenkomst tienduizend jaar meegaan. Bij het begin van elk nieuw jaar speelt een unieke melodie die is gecomponeerd door Brian Eno. Een ontwerp dus waar we zelf geen profijt van zullen hebben, maar onze achterachterarchterkleinkinderen wellicht wel. Dat is toch een bijzonder idee? Ook de Nederlandse ontwerper Maarten Baas is op dit moment gefascineerd door ontwerpen voor de verre toekomst. Zo ontwierp hij onlangs de Tree Trunk Chair, een stoel die er 200 jaar over doet om te volgroeien. Daarnaast bedacht Baas zelfs een heel bos dat pas in het jaar 2216 volgroeid zal zijn en vanuit de lucht het woord NEW laat zien. Een mooie groet uit het verleden, dus.

Ook in het buitenland laten ontwerpers zich inspireren door tijd. De Fransman Hubert le Gall bracht onder de titel The Glass Calender een serie van twaalf glazen objecten uit, elk symbool voor de jaarlijkse cyclus van de productie van champagne. En nu we het over champagne hebben, die drink je natuurlijk alleen op bijzondere gelegenheden. Genieten van een speciaal moment, ook dat is beleving van tijd.


Tijd als onderwerp van twaalf glazen objecten van ontwerper Hubert le Gall (fotografie: Patrick Kooiman)

Laten we tenslotte ons eigen Rotterdam niet vergeten. In het Museum Boijmans van Beuningen bezoek je sinds kort de permanente collectie in een tijdmachine waarmee je op een verrassende manier heen en weer reist in de tijd. Een geniale vondst die ervoor zorgt dat weer even stilstaat bij het geluk en de sores dat van alle tijden is. Want laten we eerlijk zijn, of je nu in de Middeleeuwen leefde, de Gouden Eeuw of in de moderne tijd, elk mens had dezelfde dromen en verlangens.

10 keer ‘Tijd’ bij Kunstuitleen Rotterdam

Welk thema ook actueel is of welke trend helemaal hot and happening, Kunstuitleen Rotterdam heeft er de juiste werken bij. Ook over het thema ‘tijd’ kan ik genoeg vinden in de online uitleencollectie.


1 – W. de Boer – Las Vegas Cloud
Soms moet je op het juiste moment op de juiste plek zijn. In Las Vegas Cloud dat geldt zowel voor het wolkje boven de palmboom als voor Willem de Boer. Deze fotograaf laat zich graag leiden door het toeval – met dit als resultaat. Reserveer dit werk voor 6 euro per maand.

2 – Martin Dorbaum – Buckrucken
Ook bij Martin Dorbaum gaat het om dat ene kleine momentje, maar dan in je eigen huis. Het zijn bijvoorbeeld die paar minuten op een dag waarop het licht in een smalle streep op die ene muur schijnt. Herkenbaar? Tuurlijk! Reserveer dit werk voor 8 euro per maand.

 


3 – Cas Oorthuys – Hilligersberg
Het mag dan wel een foto uit 1959 zijn, maar met een beetje fantasie had het zomaar een Instagrammetje uit 2017 kunnen zijn. Cas Oorthuys legde in 1959 ‘zomaar’ een zonnige dag vast in Hillegersberg en doet ons zo’n zestig jaar later dat een gezellig moment van alle tijden is. Nu nog de juiste hashtags erbij! Reserveer dit werk voor 12 euro per maand.

 


4 – J.M. Kemner – Rotterdam Centrum 1
Nog eentje uit de oude doos. J.M. Kemner schilderde in 1977 zo’n typisch paarse RET-bus van vroeger en wat voorbijgangers gekleed in de mode uit die tijd. We worden oud! Reserveer dit werk voor 10 euro per maand

 


5 – Peter de Jong – Dorpsbewoners wachten op de Tour
Wachten kan ontzettend saai zijn en dus moet je het een beetje aangenaam voor jezelf maken. Dit echtpaar, dat in 2002 werd gefotografeerd door Peter de Jong, brengt de tijd door met een gezellig dansje. Wat moest je anders zonder smartphone? Reserveer dit werk voor 6 euro per maand.

 


6 –  B.W. Schot – WTC Rotterdam auditorium Oscar
Heb jij die droom ook weleens? Dat je ineens weer een examen moet doen, ook al zit je al jáááren niet meer op school? Ik droom er nog regelmatig over – wat is het toch dat die tijd zoveel indruk maakte? Het bijzondere is dat deze foto van B.W. Schot uit 1990 is, een jaar waarin ik zelf veel examens maakte (en gelukkig ook haalde). Reserveer dit werk nu voor 6 euro per maand.

 


7 – Maartje Overmars – Carossello 1
Gelukkig hebben de meesten van ons ook herinneringen aan betere tijden, zoals een ritje in de draaimolen dat je als kind maakte. Maartje Overmars legde het vast in een dromerig moment. Reserveer dit werk nu voor 8 euro per maand.

 


8 – H. Sengers – Ik ben altijd bij jullie (Bach’s Matthäus Passion)
Let’s face it, dood gaan we allemaal. En om nog eens subtiel te herinneren aan de weinige tijd die ons rest op deze aardbol, maakte H. Sengers deze foto. Reserveer dit werk nu voor 10 euro per maand.

 


9 – R. Verhorst – George Michael
Deze foto van George Michael uit de collectie van Kunstuitleen Rotterdam kreeg een heel andere betekenis toen de zanger enkele jaren geleden plotseling overleed. Het leven is kort, mensen! Reserveer dit werk voor 6 euro per maand.

 


10 – Bob van Dam – Amerikaanse marineofficier op huwelijksreis 1970 in Rotterdam
Laten we het lijstje kunstwerken met het thema ‘tijd’ op een positieve manier afsluiten! Bob van Dam fotografeerde in 1970 een Amerikaanse marineofficier die – of all places – op huwelijksreis was in Rotterdam. Voor het pasgetrouwde paar ongetwijfeld een mooie tijd. Zouden ze nog leven? En zo ja, weten ze dat een foto van hun te huur is bij Kunstuitleen Rotterdam? Reserveer dit werk nu voor 6 euro per maand.

FacebookFacebook
instagraminstagram

Korte artikelen over kunstenaars uit onze collectie: