2017: een kleurrijke mix

Het jaar 2017 is voorbij gevlogen! Ook voor de Kunstuitleen Rotterdam. Het was ons eerste jaar aan de Goudsesingel waar we de leukste evenementen hebben georganiseerd en veel nieuwe leden mochten verwelkomen. Voor wie er niet bij was – en uiteraard ook voor wie wel – hierbij in het kort het afgelopen jaar…

19 januari 2017 | Schenking aan het Chabot Museum
Op donderdag 19 januari had Kunstuitleen Rotterdam een afspraak in het stadhuis. Niet met de burgemeester of een wethouder, maar met Jisca Bijlsma, directeur van het Chabot Museum, die daar bezig was met inrichten. De komende zes maanden zijn in het stadhuis namelijk kunstwerken van Henk Chabot (1894-1949) en tijdgenoten te zien, naast andere objecten uit de collectie van het museum. Een goede gelegenheid voor  Kunstuitleen Rotterdam om een kop van Henk Chabot en twee plaquettes te schenken.
> lees meer

20 januari 2017 | Schenking aan opvang aan de Bredestraat 312
Sinds begin januari wonen zo’n 38 statushouders – vluchtelingen met een verblijfsvergunning – in een voormalig kantoorpand aan de Bredestraat 312. De huisvesting is van tijdelijke aard en bedoeld voor statushouders die wachten op gezinshereniging. Om de nieuwe bewoners welkom te heten in de wijk, heeft Kunstuitleen Rotterdam twee karren vol kunst geschonken aan de opvang.
> lees meer

26 maart 2017 | Lancering van ‘De Kunstsalon’!
Op zondag 26 maar lanceerde Kunstuitleen Rotterdam een geheel nieuw concept over kunst kijken. In de eerste Rotterdamse Kunstsalon werd samen met Marten Verelst (kok van sterrenrestaurant Joelia) het snijvlak tussen kunst en koken opgezocht. Beïnvloedt de smaak op de tong jouw keuze voor een kunstwerk? Vind jij een werk aantrekkelijker als je er ook iets bij proeft? Het publiek ervoer het zelf.
> bekijk de foto’s

4 april 2017 | Werken van Kunstuitleen op Moooi designbeurs in Milaan
Het is het grootste interieurevent van de wereld: de jaarlijks terugkerende Salone del Mobile in Milaan. Toonaangevende woonmerken trekken alles uit de kast om een verpletterende indruk achter te laten op designliefhebbers die de nieuwste woontrends komen ontdekken. En daar hoort natuurlijk ook een passende aankleding bij! Het wereldberoemde Moooi van ontwerper Marcel Wanders deed daarvoor dit jaar een beroep op Kunstuitleen Rotterdam.
> bekijk de werken die ze meenamen

14 mei 2017 | Exclusieve tentoonstelling ‘Naked Rotterdam’
Naked Rotterdam is een project van fotograaf Leon Schröder. Het is gebaseerd op de 4-delige serie ‘Naked’ van wijlen Greg Friedler. In een maatschappij waarin ‘iedereen die anders is het risico loopt buitengesloten of het onderwerp van spot en kritiek te worden’ laat het fotoboek Naked Rotterdam een tegengeluid horen in de vorm van 165 gewone Rotterdammers die ondanks soms heel traumatische ervaringen tevreden zijn met hun lichaam en accepteren wie ze zijn.
> lees het interview met Leon Schröder

19 mei 2017 | De Keuze van… Michel van Egmond
In de tentoonstellingenreeks De Keuze van… laten bijzondere Rotterdammers hun favoriete werken uit de collectie van Kunstuitleen Rotterdam zien. Dit keer is het de beurt aan journalist, schrijver en Feyenoord watcher Michel van Egmond. Michel is de eerste auteur die twee jaar na elkaar de NS Publieksprijs wist te winnen met Gijp (2013) en Kieft (2014).
> lees hier het interview met Michel

4 juni 2017 | Kunst kijken in de wijk
Samen met Garage Rotterdam organiseerden wij ‘Kunstkijken in de wijk’ voor de Rotterdamse ouderen van het Hoogkwartier. Ruim 40 ouderen deden mee aan de workshop ‘Kunst kijken’. Daarbij probeerden we vragen te beantwoorden als: Kunt u kunst kijken met uw ogen dicht? Is uw stemming van invloed op uw keuze? Welke associaties roept een kunstwerk bij u op?
> bekijk hier enkele reacties

14 september 2017 | De Taxatiedag
Altijd al willen weten wat die bijzondere vaas waard is, of de herkomst van dat mooie schilderij dat op zolder staat te verstoffen? Op 14 september kon u uw objecten laten taxeren tijdens de Taxatiedag georganiseerd door Vendu Notarishuis en Kunstuitleen Rotterdam. De deskundige en gecertificeerde taxateurs van Vendu Notarishuis gaven daar kosteloos advies over meegebrachte voorwerpen, zoals schilderijen, zilver, juwelen, design, Art Deco objecten, Aziatische kunst & Chinees porselein.

1 oktober 2017 | De Onvergetelijke Kunstsalon
Met de Onvergetelijke Kunstsalon vroegen wij aandacht voor de ziekte Alzheimer. Met twee interessante lezingen onderzochten we deze middag de relatie tussen kunst en dementie. Dr. Frans Hoogeveen ging in op de ziekte dementie: hoe herken je iemand met dementie? Wat is de kwaliteit van leven voor mensen met dementie? Frans gaf daarnaast advies over welke kunst geschikt is voor mensen met dementie. Donny Zwennes (tevens maker van een ‘Keuze van’ die maand) verzorgt het tweede gedeelte van de middag. Donny heeft het eerste verhuisbedrijf in Nederland opgericht voor mensen met dementie en bouwt hele interieurs na. Hij legt uit waarom herkenbaarheid zo van belang is in een nieuw interieur voor mensen met dementie. Wat zijn goede keuzes en wat zijn absolute missers?
> lees meer over het onderzoek van Sanne Hoogeveen over Kunst & Alzheimer

11 november 2017 | Nationale Dag van de Kunstuitleen
Op de Nationale Dag van de Kunstuitleen hadden wij vanaf 11:00 u open huis en was er vanaf 14:00 tot 18:00 u een open huis en inspirerend programma met o.a. kunstenaar Sharvin Ramjan aan het woord, een mini-college ‘Blogging’ door Weekends in Rotterdam en live-muziek van Vriend.
> bekijk hier een stuk van het optreden van Vriend

eind november 2017 | Depot-opruiming
Het leek een traditie te worden, maar dit was toch echt de laatste depot-opruiming. Met succes werd in een week tijd bijna alles verkocht!

3 december 2017 | De Keuze van Derek Otte
Als stadsdichter van Rotterdam is Derek Otte natuurlijk dé persoon om als gastcurator te vragen voor onze tentoonstellingenreeks ‘De Keuze van…’ die deze maand draait om ‘woordkunst’. Zijn Keuze is nog steeds te zien in onze expo. 
> bekijk en lees hier het interview met Derek

3 december 2017 | De Rotterdamse Woordkunst Salon
Woordkunst in vele vormen kwamen langs bij de Rotterdamse Woordkunst Salon! Met o.a. de onthulling van de wand samengesteld door gastcurator en stadsdichter Derek Otte en optredens van jonge woordkunstenaars Tato Wesselo en Brandon Taylor, beide finalisten van de Van Dale SPOKEN Awards en Massimiliano Punto.
> bekijk hier de foto’s op Facebook

Ook in het jaar 2018 komt er weer veel leuks aan. Zet de volgende data alvast in de agenda:

4 feb: Pica Pica festival (v.a. 15.00 u)
3 mrt: Museumnacht 2018 (20 – 01 u)
25 mrt: Kunstsalon (v.a. 15.00 u)

Een gelukkig nieuwjaar namens Team Kunstuitleen Rotterdam!

FacebookFacebook
instagraminstagram

Korte artikelen over kunstenaars uit onze collectie: