Tien kunstwerken om deze herfst te lenen

Het is weer bijna herfst! Je kunt je dikke jas weer uit de berging halen, misschien heb je al een paar lekker warme schoenen gekocht en je kunt niet wachten om een wandeling door het bos te gaan maken. Maar wist je dat je met een paar klikken ook nieuwe kunst met het thema herfst in huis kunt halen? Speciaal voor deze nieuwe editie van Work Art | Play Art zocht Patrick Kooiman 10 kunstwerken uit die je direct online kunt reserveren. 

Tekst: Patrick Kooiman (Interiorator)

1 – ‘Herfst’ van Paul Suurland
”Het is misschien een open deur, maar als je een kunstwerk zoekt dat past bij dit seizoen dan kun je natuurlijk de zoekterm ‘herfst’ opgeven in de catalogus van Kunstuitleen Rotterdam. En wat vind je dan? Juist! Dit prachtige schilderij van Paul Suurland. Het is uit 1950 en daarmee een van de oudste werken in de uitleencollectie. Bijzonder, toch? Ik zou zeggen: verf de wand waar je dit werk hangt donkergroen en zet er een mooi teakhout dressoir onder. Succes verzekerd!”


Herfst – Paul Suurland

2 – “Zonder titel 07” van Esther Janssen
”Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik het werk van Esther Janssen nog niet kende…maar nu ik een kijkje op haar website heb genomen, ben ik helemaal verliefd! Gelukkig had Kunstuitleen Rotterdam in 2005 al door wat een bijzonder kunstenaar Janssen is en hebben ze ‘Zonder titel 07’ aan de collectie toegevoegd. Het werk heeft van die typische herfstachtige tinten zonder dat het cliché overkomt. Daar houden we namelijk niet van!”


Zonder titel – Esther Janssen 

3 – ‘Kompositie’ van W.F. van Beers
”Hoe herfstachtig wil je het hebben in huis? Een prachtig semi-abstract doek van W.F. van Beers met zo’n beetje alle najaarstinten die je kunt bedenken. Het doet me denken aan de keer dat ik tijdens een schildercursus zelf een boom moest schilderen. Je eigen kleuren mengen en begrijpen hoe een specifieke tint is opgebouwd geeft je een heel andere blik op hoe de wereld om je heen eruit ziet.”


Kompositie – W.F. van Beers 

4- ‘De kruisspin’ van M. Buys
”Hand omhoog als jij ook bang bent voor spinnen – en er zijn er ook altijd zo veel in het najaar!  Nu moet ik zeggen dat ik een lieveheersbeestje nog wel aan kan, maar verder vind ik alle insecten echt vreselijk. Dat gezegd hebbende, kan ik met volle fascinatie kijken naar dit schilderij van een gigantische kruisspin in zijn web. Zo kunstig!”


De kruisspin – M. Buys

5 – ‘Hochbunker Ludwigshafen Rollestrasse’ van Boris Becker
”Dit is ongetwijfeld het moment waarop alle lezers boven de 40 op hun hoofd krabben en zich afvragen, wat doet Boris Becker bij Kunstuitleen Rotterdam? Geen zorgen, ook ik wist niet dat er nog een fotograaf is met dezelfde naam als de roemruchte Duitse tennisspeler uit de jaren ‘80. Architectuurfotografie is niet zo makkelijk als je denkt, en dus heb ik extra veel waardering voor deze foto die Becker in 2004 maakte in het herfstachtige Ludwigshafen. En over ‘hochbunkers’ gesproken…wist jij dat het meest bekende bunkergebouw van Duitsland in Berlijn staat en tegenwoordig een heel exclusief museum is waar je maar heel beperkt en alleen in kleine groepjes in kunt?”


Hochbunker Ludwigshafen Rollestrasse – Boris Becker

6 – ‘Poes in de zon’ van M. Schellekens
”Poes, poes, poes, poes, poes! De poezenmensen onder ons kunnen hun hart ophalen aan deze tekening van een poes die zich in het herfstzonnetje ligt op te warmen. Heerlijk!”


Poes in de zon – M. Schellekens

7 – ‘Zonder titel’ van Johan Zevenbergen
De pracht van de gigantische doeken van beeldend kunstenaar Johan Zevenbergen laat zich niet vangen op een plaatje op internet. Je moet ze gewoon in het echt zien! Ik heb zelf sinds een half jaar dit werk van Zevenbergen – en het is de eyecatcher van mijn eetkamer. Het zilvergrijs en donkergroen van het werk dat op dit moment bij Kunstuitleen Rotterdam te reserveren is, doen direct denken aan het najaar. En met een afmeting van 124x124cm haal je echt wat in huis. Doen dus!


Zonder titel – Johan Zevenbergen

8 – ‘Oude beroepen en ambachten’ van Bernard Boot
”Eens in de zoveel tijd ga ik weer eens door alle 90 pagina’s van de online catalogus van Kunstuitleen Rotterdam. En elke keer dat ik dat doe, kan ik er weer verbaasd over staan dat er werken tussen staan die ik nog niet eerder had gezien. Dit keer ontdekte ik een waanzinnige verzameling hyperrealistische schilderijen van Bernard Boot uit de jaren ‘70. Er is één werk van Boot dat me bijzonder aansprak en dat is ‘Oude beroepen en ambachten’. Ik vind het heerlijk als je alleen of samen met je vrienden op de bank kunt speculeren over waar een schilderij nu precies over gaat – en dit mysterieuze en herfstachtige tafereel is daar helemaal geknipt voor.”


Oude beroepen en ambachten – Bernard Boot

9 – ‘Zonder titel’ van K. Franse
”Ooit had ik een Engelse collega die er heilig van overtuigd was dat er zoiets bestaat als ‘Hollandse luchten’. Aan dat thema zijn de afgelopen eeuwen al talloze schilderijen gewijd. Maar wist je dat er ook andere manieren zijn om een grauwe najaarslucht uit te beelden? Dit object van Kees Franse is er eentje van. Let op: het is meer dan een meter groot, dus eerst even kijken of het past! Enne…geen zorgen over het vervoer naar je huis…ook dat kan Kunstuitleen Rotterdam voor een kleine vergoeding voor je regelen.”


Zonder titel – K. Franse

10 – ‘Evening Reflection’ van Donald Schenkel
”Is het alweer twee jaar geleden dat ik kunstenaar Donald Schenkel mocht interviewen in zijn atelier? De tijd vliegt! Kunstuitleen Rotterdam heeft meerdere werken van Schenkel in de collectie en dit werk met het bijzondere kleurverloop is er slechts eentje van. En over Donald Schenkel gesproken: ik zou zeker eens gaan kijken naar zijn gigantische installatie op de bovenste verdieping van het oude gebouw van het gemeentearchief in de Robert Fruinstraat. Moet je echt even gaan zien dit najaar!”


Evening Reflection – Donald Schenkel

 

 

 

FacebookFacebook
instagraminstagram

Korte artikelen over kunstenaars uit onze collectie: