Geschiedenis

Het ontstaan
In 1974 vatte de Beroepsvereniging Beeldende Kunstenaar (BBK) het idee op om dit gemeentelijke kunstbezit op een heel eenvoudige manier openbaar te maken. Ze wilden de kunst onder de bevolking laten rouleren, zodat iedereen ervan kon genieten. Het idee van de Kunstuitleen was geboren. Samen met de RKS werd dit idee uitgewerkt en in 1975 is Artotheek Rijnmond aan de Voorhaven in Delfshaven opgericht.

Collectie
Sinds eind jaren ’40 heeft Rotterdam een flinke kunstverzameling opgebouwd. Deze was ontstaan vanuit de gemeente Rotterdam door aankopen van de Rotterdamse Kunststichting (RKS) en Beeldend Kunstenaars Regeling (BKR). De BKR regeling zou nog blijven bestaan tot 1987, maar na de afschaffing van de BKR bleef de Artotheek natuurlijk bestaan en werd er jaarlijks uit eigen gelden kunst aangekocht. De kunstcollectie groeide in de loop van al die jaren uit tot een prachtig overzicht van lokale kunstgeschiedenis. Sommige werken zijn inmiddels afgestaan aan musea en er komen geregeld bruikleenverzoeken binnen voor grote tentoonstellingen. Het grootste gedeelte van de uitleencollectie hangt bij leden thuis of op kantoor. Maar alles rouleert en wat te zien is in het open depot en op de website varieert telkens weer.

Centrum Beeldende Kunst
Op het Stadhuis was het Bureau Beeldende Kunst gehuisvest. Eind jaren ’70 werd besloten om dit bureau en de Artotheek samen te voegen, zodat er één ‘loket’ voor de kunstliefhebbers en kunstenaars zou zijn.
 In 1982 betrokken beiden organisaties het pand aan de Nieuwe Binnenweg 75 en al gauw kreeg het de naam Centrum Beeldende Kunst. In het centrum werd ook een bibliotheek aangelegd en was er informatie over en voor de Rotterdamse kunstenaars. Dit was het eerste CBK in Nederland. De bekende kunstcriticus Dolf Welling bedacht de naam. Wie had toen kunnen bedenken dat de vondst van Welling zo veel navolging zou vinden in Nederland!?